YAŞANABİLİR ŞEHİR PLATFORMU

YAŞANABİLİR ŞEHİR PLATFORMU İSTİŞARE TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI

Yaşanabilir Şehir Platformunun başıboş köpek sorunu ile mücadele kapsamında yaptığı 3. istişare toplantısı Araştırma Kültür Vakfı misafirliğinde yapıldı


Değerli Platform Üyeleri
Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcisi Başkanlarım
Aramıza yeni katılan üyelerimiz olabilir ancak çoğunuzun malumu Yaşanabilir Şehir Platformu; 2016 Yılında, Ankara’da faaliyet gösteren yaklaşık otuzaltı (36) Sivil Toplum Kuruluşları tarafından kurulmuştur.
Amacımız; Şehirlerimizde insan hayatını olumsuz etkileyen sorunların çözümü ve insanın insanca yaşayabileceği daha yaşanabilir şehirler oluşturulmasına katkı sağlamak için çalışmaktır.
Önceki yıllarda özelde Ankara’da müstehcen resimli fuhuşa teşvik etmek amacıyla birtakım kişiler tarafından sokaklara atılan müstehcen fuhuş kartlarının temizlenmesi için kamuoyu oluşturma ve mevzuat çalışması yapılmış ve sorun TCK 227. maddesine bir fıkra eklenerek çözülmüştür.
Bu defa; çocuk ölüm ve yaralanmaları ile kamuoyunun gündeminde olan ve basında çok sık olarak yer alan, sokaklarda başıboş yaşayan, sahipsiz köpeklerin sebep olduğu zararları incelemek, bir rapor hazırlamak ve sivil toplum kuruluşları olarak çözüm önerisinde bulunmak üzere 2022 yılının mayıs ayında toplandık. Yaşanabilir Şehir Platformu Genel Kurulu tarafından Hukukçu, Sağlıkçı, Veteriner, İnsan Hakları Aktivisti, Ev Hanımı ve Eğitimcinin yer aldığı 11 kişiden oluşan bir araştırma ve raporlama komisyonu kurulmuştur. Rapor hazırlandıktan sonra çözüm önerimizle birlikte yetkililere sunma ve kamuoyu ile paylaşma kararı alınmıştır.
İstatistikler
Bu araştırma ve raporlama çalışması bize durumun tahmin edilenden çok daha vahim boyutları olduğunu göstermiştir. Raporun hazırlandığı 22 Haziran 2022 tarihine kadar Basında yer alan haberlere göre 2022 yılında doğrudan başıboş köpek saldırısı veya sebep oldukları trafik kazalarında 33 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yine Platformumuzun üyesi Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkı Savunma Derneği Başkanı Murat Pınar, 12 Aralık 2023 te yaptığı bir açıklamada kızının hayatını kaybettiği 5 Mart 2022 tarihinden bugüne kadar 21 ayda 40’ı çocuk 92 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi. Bu sayının 2024 itibariyle yüzü geçtiğini söyleyebiliriz. Devlet Kurumları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde son beş yılda 450 ye yakın vatandaşımızın başıboş köpek nedeniyle can verdiğini, 30 vatandaşımızın kuduz olup öldüğünü yine başıboş köpeklerin sebep olduğu yaralanma ve ölümlerle sonuçlanan 2700 trafik kazası olduğunu, Son on yılda 4 milyon vatandaşımız kuduz temaslı saldırıya uğradı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün açıkladığı verilere göre 2023 yılında 450Bin vatandaşımızın kuduz temaslı saldırıya uğradığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu demektir ki her yıl 450 bin günlük 1200 köpek saldırısı sonucu yılda 90-100 arası vatandaşımız can vermektedir. Her yıl en az 6 vatandaşımız kuduz olup ölmektedir. Bu rakamlar sahipsiz ve başıboş köpek sorununun gerçekten ürkütücü boyuta ulaştığını köpek terörüne döndüğünü milli güvenlik meselesi haline geldiğini göstermektedir. Diğer yandan Sağlık Bakanlığının henüz yeterince önemsemediği köpek kisti denilen köpek dışkılarından bulaşan bir zoonitik hastalık olan kist hidatik tehlikesinin de önümüzdeki yıllarda çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söylememiz gerekir.
Değerli Üyeler
2022 yılında hazırlamış olduğumuz elimde gördüğünüz raporu başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklara, Emine Erdoğan gibi ilgili kişilere, Siyasi Parti Temsilcilerine, Basın Kuruluşlarına ve bazı Sendika ve Dernek ve Vakıflara ulaştırdık.
Raporda altı çizilen husus olarak şehirlerin güvenliği, insan hayatı, insanın vücut bütünlüğü, mal varlığı, güvenli şehir hayatı ve yaban hayatı, çevre, turizm ve Türkiye’nin imajının büyük bir risk altında olduğu görülmüştür. Bilhassa çocuklarımızın güvenle büyüme, oyun oynama, maddi ve manevi varlığını geliştirme özgürlüğünün olmadığı, tehlike altında olduğu esefle tespit edilmiştir.
Raporda tespit edilen sorun karşısında talebimizi Anayasanın Devletin temel amaç ve görevleri başlıklı 5 inci maddesi olan “Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” İfadeleri çerçevesinde Yaşanabilir Şehir Platformu olarak acilen başıboş sahipsiz köpeklerin sokaklardan toplanması ve barınaklara veya özel koruma yerlerine yerleştirilmesini ve yetkililer tarafından gerekli tüm tedbirlerin alınmasını talep ettik.
Bu amaçla detaylı çözüm önerisi sunmak yerine kırmızı çizgi olarak görülen öncelikle 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 6ncı maddesinin 4 üncü fıkrasının değiştirilmesi, sokaklardaki sahipsiz başıboş köpeklerin tümünün toplanılarak adı ne olursa olsun köpek bakım yerlerine alınması, sokakların kurtarılması gerektiği önerilmiştir.
2022 Mayıs ayında yaptığımız ilk toplantıdan bu yana 2 yıl geçti. Kısaca bu sürede neler yaptığımızdan bahsettikten sonra toplantımızın amacına yönelik olarak birkaç söz ettikten sonra konuşmama son vermek istiyorum.
• Yaşanabilir Şehir Platformu olarak 2022 Mayıs ayında ilk toplantımızı yaptık ve bir komisyon oluşturduk.
• Sahipsiz ve Başıboş Köpek Sorunu ile mücadele komisyonu daha sonra Mazlumder ve İLKAV misafirliğinde 3 toplantı daha yaptı.
• Hazırlanan Rapor Bakanlıklar ve ilgili Kurumlara postalandı kimisi elden verildi.
• Elliye yakın rapor bastırıldı ve dağıtımı yapıldı.
• Mamak Belediyesinin Sokak Hayvanları Çalıştayı’na katılım sağlandı.
• 4 Aralık 2022 günü Güvenli Sokaklar Derneğinin düzenlemiş olduğu ve Ankara Sivil Toplum Platformunun da destek verdiği Ulus Meydanın Buluşmasında yapılan basın açıklamasına katılım sağlandı.
• Yaşanabilir Şehir Platformu hazırlamış olduğu,”2022 Sahipsiz ve Başıboş Köpek Sorunu Raporu” tanıtmak amacıyla Araştırma ve Kültür Vakfı merkezinde 17 Ocak 2023 tarihinde dönem sözcüsü ve bazı üyelerin katılımı ile bir basın toplantısı düzenledi.
• TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç ziyaret edildi.
• Kamu denetçisi Şeref Malkoç ziyaret edildi.
• Bakanlıklara, Genel Müdürlüklere, Siyasi Partilere, Haber Kanallarına ziyaretler yapıldı ve raporlar takdim edildi.
• Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ile görüşme sağlandı ve Raporlar takdim edildi.
• Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı ziyaret edildi raporlar takdim edildi.
• Tarım ve Orman Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü 1. Hukuk Müşaviri ziyaret edildi.
• İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğüne ziyaret gerçekleştirildi.
• 2. Nolu Baro Başkanına ziyaret gerçekleştirildi.
• Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerinden randevu talep edildi.
• Yeniden Refah Partisinin talebi üzerine Genel başkan ile görüşme gerçekleşti ve bir sunum yapıldı raporlarımız verildi. Genel Başkan yardımcıları Selçuk Geyveli ve Fatih Uğurlu ile de görüşme gerçekleştirildi.
• Yeniden Refah Partisi Sivil Toplum Buluşmasına katılım sağlandı.
• Saadet Partisinin talebi üzerine milletvekili ve yetkililerle iletişim kurulup raporlarımız dijital ortamda iletildi.
• HÜDAPAR Ziyaret edildi.
• Büyük Birlik Partisi ziyaret edildi.
• Zafer Partisi genel Başkan Yardımcısı Lütfü Şahsuvaroğlu ziyaret edildi raporlar takdim edildi.
• Deva ve Gelecek Partili bazı milletvekilleri ile temas kuruldu basın açıklaması için katkı sağlandı.
• TBMM de milletvekilleri ziyaret edildi.
• Ak Parti grubunda uzmanlarla görüşme yapıldı.
• Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Platform üyesi Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği üyeleri sosyal medyada milyonlarca tweet mesajı paylaştı yüzlerce video üretildi paylaşıldı yüze yakın kayıtlı X odası toplantıları yapıldı.
• GÜSODER tarafından hazırlanan Başıboş Köpek Sorunu Raporu 1000 adet bastırılarak milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtıldı halen dağıtımı devam etmektedir.
• TV lerde onlarca münazaraya katılım sağlandı.
• Habertürk Ankara Temsilcisine ziyarettte bulunuldu.
• Ajanslar ev Gazetelerde yayınlanan röportajlar yapıldı.
• Alman Büyükelçiliği Tarım Ateşesinin talebi üzerine bir görüşme gerçekleştirildi ve ülkemizde başıboş köpek sorunu ile ilgili bilgi verildi ve bazı Alman kurumlarının sözde hayvansever derneklerle işbirliği yapılmaması konusunda uyarıldı..
• Sincan belediyesinin Yenikentte bulunan hayvan barınağına ziyaret yapıldı.
• Ak Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile bir görüşme gerçekleştirildi kanun taslağı ile ilgili kamuoyu desteği talepleri oldu.
• Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa ŞEN’den randevu talep edildi halen cevap beklenmektedir.
Kıymetli Dostlar
Son olarak Mazlumder Konya Şubesinin katkıları ile MAZLUMDER 2022 Sahipsiz Başıboş Köpekler Raporu yayınladı. Buradan Mazlumder Yönetimine de teşekkür etmek istiyorum.
Bu arada Saadet Partisi ve HÜDAPAR görüşmelerimiz ve raporlarımız ekseninde meclise kanun teklifi sundular. Onlara da başıboş köpek sorununun çözümü için verdikleri destekten dolayı teşekkürü bir borç bilirim.
Bu toplantımızda önümüzdeki günlerde görüşmek üzere hükümet tarafından meclise sevk edilecek 5199 sayılı kanunda değişiklik yapan tasarının gündeme gelmesi bekleniyor. Bizler medyaya yansıdığı kadarıyla öncelikle başıboş köpeklerin toplanmasını ve daha sonra 1 ay içinde sahiplendirilmez ise uyutulması önerisi getirilmiştir. Şunu anlamış bulunuyoruz ki artık kısırlaştırma ile devasa boyuta ulaşan ve tahminen 15 Milyonu aşan başıboş köpek popülasyonunun kısırlaştırma ile kontrol edilmesi bilimsel olarak imkansızdır. Bu yüzden hükümet de bunun farkına vararak İngiliz modelini yani öncelikle sokaklardan toplama yani sıfır başıboş köpek politikası daha sonra kısırlaştırma ve aşılama vs bakım ve cins olanlarla olmayanları ayırma, sahiplendirme kayıt altına alma ve nihayet sahiplendirilemeyen ve cins olmayan kırma köpeklerin uyutulması önerilmektedir. Platform olarak bizim öncelikli talebimiz sokaklarda başıboş köpek olmamasıdır. Daha sonra ne yapılacağı ikincil mevzudur. Ancak sokakta besleme konusunda kesinlikle bir yasak ve yaptırım olmalıdır. Kanunlar bu yönde değişmelidir. Platformumuzun değerli üyeleri mevcut kanunla ilgili Komisyonumuzun yapacağı değerlendirme ve öneriler doğrultusunda TBMM nezdinde girişimde bulunmaya lobi yapmaya raporlarımızı bastırarak üyeleriyle paylaşmaya sosyal medyada paylaşımlarımıza destek vermeye davet ediyorum.
Bu arada daha önce açmış olduğumuz sosyal medya hesaplarını aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede yaşanabilir Şehir Platformunun ve paydaşımız Güvenli Sokaklar Derneğinin sosyal medya hesaplarını takip etmenizi ve desteklemenizi istirham ederiz. Platformumuzun ve bileşenlerinin TBMM de görüşmeler esnasında komisyonlarda temsil edilmesi ve orada diğer sözde hayvan sever dernekler çağrılırken bizlerin meclisteki çalışmalara çağrılmaması gibi bir hataya düşülmemesi için TBMM ve milletvekilleri nezdinde lobi çalışması yapılması hassaten önem taşımaktadır. Aksi takdirde mevcut kanun teklifinde yer alan çözüme yönelik maddeler manipülasyonla etkisizleştirilip işlevsiz hale sokulmak istenebilir ki bu duruma asla izin vermememiz gerekiyor.
Buraya kadar gelip beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.
Hayırlı geceler dilerim.
Saygılarımla.

23 Mayıs 2024 / AKV
Yaşanabilir Şehir Platformu Dönem Sözcüsü
Av. Zeynep ŞEN SAYIMLAR

Yorum bırakın